onsdag 30 mars 2011

Ullens underbara egenskaper

Igår var jag på en föreläsning vid Textilhögskolan i Borås. Det är alltid roligt att höra om ullen och dess underbara egenskaper. Tänk att man kan använda den till isolering av hus, marktäckande i rabatter för att hålla ogräs borta, ljuddämpande textilier i hemmet, och för att inte tala om alla kläder man kan göra. Det är vattenavstötande, håller värmen vid kalla temperaturer, kyler vid höga temperaturer, ej lättantändligt (brinner alltså dåligt), är nedbrytbart, behövs inte tvättas (om man måste räcker det ibland med att hänga ute ullen, så renar den sig själv). Ullen är också skön att ha på sig. Ja, det finns ju hur mycket som helst som är bra med detta naturliga material.

Därför är det bra att det nu börjar uppmärksammas och förhoppningsvis börjar satsas på ordentligt. På föreläsningen var det en av tre studenter som presenterade sitt examensarbete "En kartläggning av svensk ull och dess framtida användning" (se länk). Mycket bra presenterat och innehållet var lika intressant.

Det var också intressant att höra lite om de som var där och lyssnade. Några håller på att starta spinneri i Alingsås. ullivast.blogspot.com heter deras blogg. Några andra har skaffat sig en tovningsmaskin. Och naturligtvis var Paradis-Kerstin Gustafsson där. Denna kvinna som har ett unikt och bredd kunskap om ull och ullens användningsområde. Besök gärna hennes hemsida www.kerstinparadis.se